Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ha felborult az emésztés....

Ha felborult az emésztés....

A kutya emésztésének, bélflórájának felborulásának egyértelmű, és leggyakoribb jele a hasmenés. Ezt mértékétől függetlenül érdemes kezelni, hogy visszatereljük négylábú társunk emésztését a normál mederbe.

Erre ma már számos, kifejezetten állatgyógyászati célokra kifejlesztett megoldás elérhető, olyan készítmények és eledelek formájában, amiket az állatok szívesen fogyasztanak, így a kezelés számukra szinte észrevétlen is maradhat.

A kezelés megkezdése előtt fontos körülhatárolni, felismerni a hasmenés okát. Néhány lehetséges okot sorra véve az alábbiakban a Petfirst csapata mutat néhány, lehetséges megoldást. Ugyanakkor javasoljuk, hogy hasmenés, a kutya gyengesége, vagy bármilyen más probléma esetén kérje ki állatorvosa, vagy más állatgyógyászati szakember véleményét a konkrét esettel kapcsolatban!

 

  • Táplálék

A táplálék kiváltotta hasmenés egyes esetekben visszavezethető a megszokott táp lecserélésére, vagy az utcán ismeretlen anyag bekapására, emésztőrendszerbe kerülésére. A probléma súlyosságától függően ez okozhatja a széklet állagának enyhe változását vagy teljes elfolyósodását, fertőzés bekerülése esetén elhúzódó problémákat is. 
Ilyen esetben javasolt probiotikumok, vagy pre- és probiotikumok együttes alkalmazása. A leggyorsabb kezelés a VetPlus Promax pasztájával végezhető, ami három napja alatt a legtöbb esetben helyreállítja az emésztést.
Érzékeny gyomrú kutyák esetében érdemes a kezelés után könnyen emészthető, kifejezetten gasztro-intesztinális problémákra kifejlesztett táppal támogatni az emésztés egyensúlyban maradását – ilyenből elérhető alacsony zsírtartalmú is –, és ha mindenképpen szeretnénk ezt megtenni, csak ezután visszatérni a korábban alkalmazott eledelre.

  • Fertőzés

A bélrendszerbe bekerült kórokozók súlyos, és akár hosszan tartó hasmenéshez is vezethetnek. Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy táplálék okozza a kutya hasmenését, mindenképpen forduljunk orvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében!
Amennyiben nem tudunk azonnal eljutni az állatorvoshoz, alkalmazzunk pro- és prebiotikumokat.

  • Stressz

Emberekhez hasonlóan a társállatoknál is jelentkezhetnek pszichés eredetű emésztési problémák, erre főleg kisebb testű kutyák hajlamosak. A stresszt kiváltó tényezők csökkentése, megszüntetése mellett enyhe nyugtató hatással bíró gasztro-intesztinális táp adásával hamarabb helyre állítható, és hosszabb távon fenntartható a kiegyensúlyozott emésztés.