Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Petfirst Blog

A Petfirst Állatpatika és Webshop blogja. Érdekes tartalmak, hasznos tanácsok, tippek és trükkök kutya és macska tulajdonosok számára, termékbemutatók és ajánlók. 
2023. 02. 27. 00:00:00
Emésztési problémák kutyáknál és macskáknál

A kutyáknak és macskáknak – akárcsak gazdáiknak – nagyon sokféle emésztési problémájuk lehet. A leggyakoribbaktól, mint a hasmenés vagy székrekedés a skála egészen széles, az olyan nehezen kezelhető krónikus problémákig, mint a hasnyálmirigy működés rendellenessége.

2023. 01. 30. 00:00:00
Paraziták kutyákban és macskákban

A kisállatok belső élősködői közül a leggyakoribbak a különböző férgek, ezeknek sok fajtájuk van, melyek az állatokon belül különböző területeken telepednek meg.

2023. 01. 02. 00:00:00
Túlsúly – kedvencednek is rosszat is tesz!

Világszerte igaz, hogy a kedvtelésből tartott állatoknak jelentős hányada túlsúlyos. A túlsúly a test zsír túlzott felhalmozódását jelenti, mely súlynövekedést eredményez. Ha a kutya ideális súlyát 10-20%-kal túllépi, akkor már túlsúlyosnak tekinthető. Kedvenceink megfelelő táplálásáról, és ezáltal súlyuk kontrolljáról nekünk, gazdiknak kell, gondoskodnunk, ha a kutyus elhízik, azért legtöbbször mi vagyunk a felelősek.

2022. 12. 09. 11:00:00
Ünnepi veszélyek – elmondjuk miből ne adj enni kedvencednek! Akármi is a fő tápláléka kedvencünknek, bizonyára minden állattartó és/vagy állat fejében megfordul, hogy a mi emberi táplálékunkból is miért ne adhatnánk az állatkának. Az ünnepek környékén, mikor az ember amúgy is ajándékozó kedvében van, esetleg kevésbé kutyához edződött családtagok is megjelennek otthonunkban, akik nem tudnak ellenállni a kérő tekinteteknek, még gyakoribb, hogy egy két falathoz a kiskutyák, és cicák is hozzájutnak.
2022. 11. 24. 00:00:00
Táplálékallergia kutyáknál és macskáknál

Allergiáról vagy túlérzékenységi reakcióról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer túlreagál, ellenségként ismeri fel, és ellenanyagot termel olyan dolgok ellen, melyeket normális esetben elfogadna. Tápallergia esetén ezt a túlzott reakciót a táplálék valamely összetevője váltja ki, általában valamely fehérje vagy szénhidrát. A táplálék allergia kialakulásához jellemzően hosszabb idő kell, az állat esetenként sokáig, akár évekig eszi ugyanazt a táplálékot látszólag gond nélkül, mielőtt kialakul a probléma.

2022. 11. 21. 17:00:00
Allergia – tünetek és a mögöttes probléma kutyáknál, macskáknál

Az allergia a szervezetnek egy adott anyaggal (allergén) szemben kialakult túlzott védekezési reakciója. Ezek az anyagok normális esetben nem jelentenének veszélyt, azonban allergia esetén az immunrendszer indokolatlanul erősen reagál rájuk, ezzel komoly problémát okozva a szervezetnek. Az allergiás reakció egy összetett folyamat, melynek hatására helyi reakciók, vagy akár súlyos általános tünetek is kialakulhatnak.

2022. 08. 29. 18:05:22
Mérgezések kutyáknál és macskáknál – mit tehetünk? Sajnos kutya és macska kedvencünkkel is előfordulhat, hogy valamilyen mérgező anyaghoz jut. A mérgezés tünetei a felvett anyagtól függően rendkívül változatosak lehetnek, de mindenképpen mihamarabb állatorvosi kezelést igényelnek a legtöbb esetben!
2022. 08. 22. 14:49:30
Minden, amit tudni érdemes a macskanátháról A macskanátha egy gyűjtőfogalom, több hasonló megbetegedést is ide sorolhatunk. Az emberi náthához hasonló tünetekkel jár, melyek lehetnek akár nagyon enyhék is, de ha bakteriális felülfertőződés történik, súlyos betegség is kialakulhat. A betegség kialakulásában több kórokozó is szerepet játszhat, ezek közül a macskák herpesz vírusa (FHV-1) az egyik leggyakoribb.
2022. 08. 17. 00:00:00
A macskák alsó húgyúti betegségeiről Általában lakásban tartott, ivartalanított cicákban fordul elő a FLUDT, vagy FIC neveken is emlegetett alsó húgyuti betegség, de ma már rendelkezésre állnak a kezelésére hatékony módszerek és készítmények.
2022. 08. 16. 00:00:00
Kutyák és macskák hasmenése Az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma kutyáknál és macskáknál egyaránt a hasmenés, aminek számos oka lehet. Az alábbiakban a kialakulás lehetséges okairól és az elérhető kezelési módokról összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.