Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Repülés kutyával vagy kisállattal

Repülés kutyával vagy kisállattal Kutyával repülni egy egészen különleges és szívmelengető élmény lehet mind a gazdinak, mind a négylábú barátjának. De mielőtt belevágnánk ebünkkel egy közös kalandba a levegőben, fontos tisztában lenni néhány alapvető tudnivalóval és feltétellel. A cikk során áttekintjük, hogy hogyan lehet repülni kutyával, milyen szabályok és előírások vonatkoznak rájuk, valamint mennyibe kerül ez az élmény.

Először is, ha külföldi utazásra készülünk kedvencünkkel, érdemes alaposan tájékozódni az adott légitársaság szabályzatáról és előírásairól. Európán belül már számos légitársaság engedi a kistermetű kutyák szállítását a fedélzeten. Azonban számos feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy kedvencünkkel biztonságosan repülhessünk. Például a kutya súlya nem haladhatja meg a tíz kilogrammot, és vemhes kutyát semmilyen esetben sem lehet szállítani. A légitársaságtól függően változhat, hogy hány kistermetű állat utazhat egy járaton, ám általánosságban igaz, hogy csak egészséges, kétnyelvű orvosi igazolással rendelkező kutyát szállítanak.

Az utazás előtt fontos előkészületeket kell tenni. Először is, fel kell venni a kapcsolatot a kiválasztott légitársasággal, hogy lefoglaljuk kedvencünk számára a helyet a repülőgépen. Természetesen neki is jegyet kell vásárolni, ám ez jóval kedvezőbb áron történik, mint az emberi utasok jegyeinek megvásárlása. Általában kilónként körülbelül háromezer forintot kérnek el, de ez légitársaságonként változhat.

Fontos megjegyezni, hogy az állatnak érvényes uniós útlevéllel és mikrochip-pel kell rendelkeznie az utazáshoz. 2009. január elseje óta kötelező. Az utazás előtt egy-két nappal az állatot el kell vinni az állatorvoshoz, aki megvizsgálja és kiállítja az szükséges igazolásokat.

Van néhány ország, amelyek speciális előírásokat támasztanak a kutyák külföldre történő bevitelével kapcsolatban. Például az Egyesült Királyságba vagy Írországba történő utazás esetén hat hónappal az utazás előtt speciális vérvizsgálatra van szükség, ami azt igazolja, hogy az állat védőoltást kapott-e a veszettség ellen. Ezeket az előírásokat be kell tartani, különben a kedvencünket hat hónapra karanténba zárhatják.

Összességében, kutyával repülni egy izgalmas és emlékezetes élmény lehet mind a gazdinak, mind a négylábú barátjának. Azonban fontos előre megtervezni az utazást, alaposan tájékozódni az előírásokról, és gondoskodni arról, hogy kedvencünk minden szükséges dokumentációval rendelkezzen az utazáshoz.

Az EU-s szabélyokat itt talájátok meg: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_hu.htm