Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így előzd meg a hőgutát kedvencednél!

Így előzd meg a hőgutát kedvencednél! Az extrém hőség kutyádat is ugyanúgy megviselheti, ahogy téged. Azonban a négylábúak sokszor még rosszabbul tudják hűteni magukat, mint az emberek, ezért még magasabb a hőguta veszélye – mutatunk pár tippet, hogyan előzheted meg!

A kutyák szinte kizárólag lihegéssel, a nyelvükön keresztül képesek hatékony hőcserére. Izzadni egyáltalán nem tudnak, így a bőrükön keresztül kevés hőt adnak le. Ráadásul sok fajtánál a szőrzet is rontja a lehűlés esélyeit. 

Hűsítő eledelek, jutalomfalatok

Ha kedvenced nagyrészt száraztápot eszik, az a legtöbb esetben ideális megoldás, de nem az extrém hőségben!

Ilyenkor kivételesen érdemes elővenni a nedves eledeleket, legyen az konzerves vagy alutasakos kiszerelés. A kiválasztott eledelt tedd hűtőbe néhány órára, mielőtt feltálalod kedvencednek – garantáltan imádni fogja. 

Hogyan segít?

Egyfelől hűsítő érzetet kelt kedvencedben, másrészt ott segíti a hőcserét, ahol a leghatékonyabb: a nyelvén!

Ha nem vagy rest egy kis energiát belefektetni, akkor még jobb megoldás a házi kutyafagyi! A fagylalt nyalogatása segít négylábújának abban, hogy gyorsabban lehűtse magát. Mindazonáltal kizárólag kutyafagyit érdemes adni állati lakótársának, mivel az olyan összetevők, mint a cukor, a laktóz vagy a csokoládé, nem alkalmasak kutyák számára.

A legjobb kutyafagyit te magad is egyszerűen elkészítheted, részben akár nedves kutyaeledel felhasználásával is, de a mozgástér itt hatalmas, végtelen számú kombináció lehetséges. Ráadásul pontosan tudni fogod, mit adsz négylábú társadnak, ami különös előny, ha allergiás valamire.

Miből készíthetsz jó kutyafagyit?

  • Pépes, ragus kutyaeledelből
  • Natúr joghurtból
  • Banánból
  • Répából
  • Almából
  • Túróból
  • Májkrémből
  • Húsléből

Figyelj arra, hogy egymással harmonizáló összetevőket válassz – a ragus eledelt például ne vegyítsd joghurttal – nehogy hasmenést okozz kedvencednek! A zöldségeket pedig jó alaposan daráld vagy reszeld le! Ha minden alapanyag megvan, rakdb be valamilyen szilikon vagy egyéb formába, kutyád méretének megfelelő adagokban, állíts bele egy kanalat vagy pálcikát, és rakd be a fagyasztóba pár órára!

Hűsítő kiegészítők, felszerelések

Egy másik lehetséges megoldás a forró napok elviselésére a hűsítő kiegészítők használata. Itt az egészen egyszerű praktikáktól – mint a szivacslabda bevizezése, vagy a slagos locsolás – az egészen szofisztikált megoldásokig terjednek a lehetőségek. 

Ideális esetben nem szükséges fizikai aktivitás a hűtéshez – ezért nem a legjobb a játékhoz alkalmazott vizes labda – hanem a kutya nyugalomban maradhat. 

Hűtőkendő

Egyszerű, de annál nagyszerűbb: speciális anyagának köszönhetően bevizezve sokáig nedves marad, így segíti elő a hőcserét. Megfelelően rögzítve a kutya nyakára nagyon hatékony, mert a nyak nagyon gazdag érhálózattal rendelkezik, amin keresztül hatékonyan lehet hűteni az egész testet. 

Számos különböző méretben elérhető, minden fajtára megtalálható a kívánt méret: kattints ide!

Hűtőmatrac

Ezekben a matracokban egy speciális zselé található, ami nyomás hatására válik hideggé: emiatt kifejezetten nyugalmi állapotban hűsíti kedvenced. Ez gyakorlatilag a legszofisztikáltabb megoldás a negyven fokhoz közeli hőségben. 

Mire érdemes még figyelni?

A megfelelő folyadék és ásványianyag bevitelre!

A víz mellett különösen fontos a jó minőségű eledel, vagy akár azonnali energiapótlás, ha netán úgy döntesz, hogy komolyabb fizikai aktivitásba kezdtek kedvenceddel - például elmentek egy hosszabb kirándulásra. Ehhez már elérhetőek nagyon jó minőségű izotóniás italok kutyáknak is, amik könnyen adagolható formában csomagolva akárhová elvihetők!