Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ételallergia, intolerancia kutyáknál és macskáknál – nehéz felismerni, egyszerű kezelni

Petfirst
Ételallergia, intolerancia kutyáknál és macskáknál – nehéz felismerni, egyszerű kezelni

Kutyáknál és macskáknál, hasonlóan az emberekhez előfordulhatnak allergiás reakciók. Ezeket kiválthatják a környezetben megtalálható anyagok – pollenek, stb – de a táplálék is. Az alábbiakban utóbbira koncentrálva mutatjuk be, hogyan ismerheti fel a gazdi, és hogyan kezelheti az ételallergiát vagy intoleranciát.

Intolerancia vagy allergia? 

Azt, hogy étel intoleranciáról vagy allergiáról van szó, a tünetek határozzák meg. Az "nyehébb" intolerancia esetén jellemzőek az emésztőszervi tünetek, mint hasmenés, vagy lágyabb széklet. Már ekkor is érdemes tápot, eledelt váltani, és mással táplálni kedvencünket, mint korábban tettük, hogy megelőzzük a nagyobb problémák kialakulását. 

Allergia esetén a tünetek merőben mások: a szervezet ekkor már ellenanyagot termel, allergizál valamilyen táplálékkal bevitt anyag ellen. Külső tünetek közül látványos a vakarózás – ennek következtében nyugtalanság – szőrhullás vagy bőrkiütések.

Néhány kutya vagy macskatulajdonos részéről gyakori érv a problémák figyelmen kívül hagyására, hogy a kedvenc régóta ugyanazt az eledelt eszi, és nem volt vele probléma. Az intolerancia és különösen az allergia azonban nem feltétlenül azonnal ütközik ki, hanem miután a szervezett telítődött, vagy túl sokszor találkozott egy adott anyaggal. 

Mire lehet intoleráns, vagy allergiás?

A tünetek megjelenése esetén gyakorlatilag egy adott típusú fehérjére reagál rosszul az állat szervezete. Magyarországon leggyakorabban baromfihúsra, azon belül is csirkére allergiásak a házikedvencek. 

Mi a teendő, ha egyértelműek a tünetek?

Ilyenkor két út áll a gazdik előtt: vizsgálat, vagy táplálás gyökeres megváltoztatása. A vérvizsgálat igen költséges, cserébe viszont szinten azonnal kiderül, pontosan mire reagál rosszul kedvencünk szervezete, és ennek megfelelően válthatunk eledelt. 
A másik út az eliminációs diéta. Állatorvosunkkal egyeztetve ekkor egy speciális összetételű tápra kell váltanunk. 
Ekkor javasolt a Hill's Prescription Diet Z/D (kutya vagy macska) alkalmazása, két-három hétig. Ebben az időszakban az állat nem kaphat semmilyen más táplálékot, mert csak így érhető el a kívánt hatás!
A Z/D tápokban ugyanis kizárólag hidrolizált formában található állati eredetű fehérje – baromfi máj – amelyet így a szervezet nem ismer fel, így nem indul be az allergiás reakció. 

A szigorú diéta leteltével aztán fokozatosan kezdhetjük visszavezetni a normál tápanyagokat és állati eredetű fehérjéket kedvencünk étrendjébe, egyszerre mindig csak egyet. Ehhez érdemes egyetlen állati eredetű fehérjeforrásból készülő – monoprotein összetételű – tápot választani, és végighaladni az állati eredetű fehérjéken, mint a robarfehérje, a hal, vadhús, bárány, és végül baromfi. Amelyik összetevő visszatérése után ismét jelentkeznek az intoleranciás vagy allergiás tünetek, azt élete végéig ki kell iktatnunk kedvencünk életéből. 

Fontos, hogy a folyamat megkezdése előtt és közben folyamatosan kérjük ki állatorvosunk véleményét, és rendszeresen konzultáljunk vele!